Пређи на главни садржај

Windows 10

Kada se pojavio pre dve godine Windows 10 je bio na početku svog razvoja i u senci do tada, a možda i sada neprikosnovenog Windowsa 7 pa je Microsoft rešio da privuče korisnike na novi Windows deleći ga besplatno, ko je bio u toku ugrabio je besplatnu kopiju Windowsa 10 koja se inače veže za vaš hardver pa je ne možete koristiti na novom računaru. Sada dve godine kasnije Windows je još više poboljšan jer Microsoft barem na nekom polju sluša korisnike.Evo nekih saveta i trikova kako početi sa novim Windows 10 sistemom.

Nakon instalacije sistema primetićete da je obavezan Microsoft nalog i unošenje lozinke za taj nalog kako bi pristupili vašem računaru prilikom uključenja ili povratka iz sleep mod režima, ukoliko je u pitanju računar na poslu ovo je dobar vid zaštite ali ako se koristi kući onda svima treba da kažete šifru svog naloga, da bi ovo isključili potrebno je da u RUN otkucate  control userpasswords2 pa zatim otčekirate Users must enter... i unesete dva puta vašu šifru. Nakon toga sistem neće tražiti vašu šifru za korišćenje računara.

  

Ceo koncept Windowsa 10 je baziran na "živim pločicama" kao na Windows phone uređajima i primetiće te da My computer sa starijih verzija i This PC sa ove verzije nema na početnom ekranu da bi  stavili osnovnu ikonicu. Kliknite desnim klikom na desktop i izaberite Personalize >> Themes>>Desktop icon settings i odaberite ikonice koje želite na ekranu.


Klikom na File Explorer ikonicu u taskbaru otvara vam se Quick access prozor sa nedavno korišćenim fajlovima i folderima što je nekom korisniku i zgodno ali većini nije :D prozor sa nedavno korišćenim fajlovima može da bude My PC tako što će te u Control Panel >> File Explorer Options >> Open File Explorer to: My PC.

    
Sledeća naporna stvar je User Account Control, šta god ili koja god aplikacija pokuša da promeni nešto na vašem računaru dobićete iskačući prozor da li želite da dozvolite to što želite da uradite, dakle treba po dva puta da potvrđujete svoje akcije prilikom instaliranja novih aplikacija ili rada sa postojećim. Kucajte u taskbaru UAC i isključite tj. spustite lestvicu na najmanji nivo zaštite.

 

Za kraj dva skrivena menija jedan je u donjem desnom uglu jedva vidljiv klikom na njega prikazuje se desktop možete namestiti i Peek at Desktop kako bi prelaskom miša gvirnuli na radnu površinu. Drugi je skriveni start meni sa najvažnijim prečicama, do njega stižete desnim klikom na start meni.


Ovo su po mene neke od bitnijih stavki koje bi svaki korisnik trebao da uradi kako bi sebi olakšao korišćenje sistema.


Коментари

Популарни постови са овог блога

MCShield 2 Anti-Malware

Besplatan domaći program koji štiti računar od infekcija koje se mogu preneti preko prenosnih uređaja, automatski prepoznaje kada je novi uređaj priključen na računar i vrši automatsko i brzo skeniranje fajlova. Ukoliko postoje zaraženi fajlovi MCShield 2 briše i pravi kopiju fajla u Karantin, pored Karantina postoji i Bela lista gde možete smestiti fajlove za koje ste sigurni da nisu inficirani. Instalacija je na srpskom i zauzima svega 2.2MB


Preuzimanje programa

Google tastatura

Google i svi njegovi servisi odavno podržavaju svetske jezike kada su u pitanju glasovne poruke ili diktiranje teksta, odnedavno je ova mogućnost postala dostupna i na našem jeziku. Dakle možete izdiktirati poruku ili tekst i kasnije dodati tačke i zareze.
Na telefonu je potrebno da imate instaliranu Gboard-Google tastaturu koju ja toplo preporučujem bez obzira na mogućnost glasovnog kucanja, tastatura ima pregršt mogućnosti i opcija.U kratkom klipu ispod možete videte neke od mogućnosti tastature, a na kraju klipa deo sa glasovnim kucanjem na srpskom.
A u klipu ispod vidite koje su sve mogućnosti dostupne ukoliko vam ovaj servis treba na engleskom jeziku, na srpskom ukoliko kažete tačka Google će napisati reč tačka umesto da stavi tačku kao interpunkcijski znak.
.
Kako sačuvati video sa Instagrama

Sve što vam je potrebno da bi sačuvali video klip ili sliku sa Instagrama jeste aplikacija InstaSave, kada preuzmete aplikaciju iz Google prodavnice otvorite Instagram aplikaciju kliknite na tri tačke i izaberite Copy Share URL zatim otvorite InstaSave aplikaciju i kliknite na save opciju.