Пређи на главни садржај

Windows na flešu

Danas retko koji računar poseduje optički drajv ili ti cd čitač razlog za to je što je internet odavno postao dostupan svima i ima ga svuda kao i ogromni hard diskovi od 2 pa čak i 4TB sa tolikim diskovima i brzim internetom nema potrebe za čuvanjem podataka na DVD/CD medijima pa samim tim ni za optičkim čitačem. Šta međutim raditi kada treba da se instalira Windows, kako instalirati bez cd-a?
Postoje nekoliko programa za pravljenje butabilnog fleša za instaliranje Windowsa, a ja ću vam predstaviti Rufus. Veoma mali program bez instalacije koji ima jednostavan korisnički interfejs.Da bi prebacili Windows instalaciju na fleš memoriju ili memorijsku karticu potreban vam je .ISO fajl vašeg windowsa i memorija od 8gb. Pravljenje instalacije je vrlo jednostavno u nekoliko klikova.
1. Kliknite na malu ikonicu cd čitača i izaberite vaš .ISO fajl, ostala podešavanja kao na slici.
2. Kliknite Start i to je sve, sada samo treba da sačekate da se proces završi.
Pogledajte video.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Blokiranje reklama na Android uređaju

Reklame su na svakom koraku jer je marketing najbitnija stvar u bilo kom poslu. Mobilni uređaji su danas veoma rasprostranjeni i njima barataju svi od dece do bake i deke, međutim neke reklame vam mogu napraviti veći račun za telefon ako greškom ili neznanjem aktivirate neki servis ili ako vam se pojavi prozor sa porukom virus na vašem telefonu pošaljite broj da obrišemo virus...

Na računaru se reklame lako blokiraju pomoću dodatka AdBlock koji se može dodati svim popularnim pregledačima kao što su Chrome, Opera, Firefox, Edge.


Ovakav dodatak postoji i za mobilne uređaje koje pokreće Android sistem ali je mnogo komplikovanije ubaciti zato što je potrebno imati potpuni (root) pristup telefonu, a to je komplikovana procedura za običnog korisnika. Srećom postoje neke alternative kao što su pregledači sa ugrađenim blokatorima reklama.

Firefox Focus možete preuzeti iz Play prodavnice, aplikacija od otvaranja blokira reklame i  internet tragače. U donjem desnom uglu imate kantu i kada klikn…

Google tastatura

Google i svi njegovi servisi odavno podržavaju svetske jezike kada su u pitanju glasovne poruke ili diktiranje teksta, odnedavno je ova mogućnost postala dostupna i na našem jeziku. Dakle možete izdiktirati poruku ili tekst i kasnije dodati tačke i zareze.
Na telefonu je potrebno da imate instaliranu Gboard-Google tastaturu koju ja toplo preporučujem bez obzira na mogućnost glasovnog kucanja, tastatura ima pregršt mogućnosti i opcija.U kratkom klipu ispod možete videte neke od mogućnosti tastature, a na kraju klipa deo sa glasovnim kucanjem na srpskom.
A u klipu ispod vidite koje su sve mogućnosti dostupne ukoliko vam ovaj servis treba na engleskom jeziku, na srpskom ukoliko kažete tačka Google će napisati reč tačka umesto da stavi tačku kao interpunkcijski znak.
.
MCShield 2 Anti-Malware

Besplatan domaći program koji štiti računar od infekcija koje se mogu preneti preko prenosnih uređaja, automatski prepoznaje kada je novi uređaj priključen na računar i vrši automatsko i brzo skeniranje fajlova. Ukoliko postoje zaraženi fajlovi MCShield 2 briše i pravi kopiju fajla u Karantin, pored Karantina postoji i Bela lista gde možete smestiti fajlove za koje ste sigurni da nisu inficirani. Instalacija je na srpskom i zauzima svega 2.2MB


Preuzimanje programa