Пређи на главни садржај

Nokia Lumia 620

Pre Nokie sam imao Galaxy S1 i na njemu uvek zadnji CM ali je 512MB RAM-a za Android OS premalo, barem meni. Imao sam situacije da ne mogu da prekinem poziv, da neće da se otključa i slično. Vagao sam da li da uzmem opet Android ali sam se odlučio za Nokiu.


Izgled:Telefon je zaobljen i buckast, mali je i može jednom rukom da se koristi, ekran je izuzetno osetljiv čak i na srednjim podešavanjima pa kontam da će moći i sa rukavicama da se koristi. Ja sam uzeo skroz crni, poklopac baterije deluje solidno. Jedino sto mi se ne svidja jeste položaj zvučnika koji je u ravni poklopca, nema nikakvog ispupčenja( npr. kao na S1) i zvuk se vrlo lako prigušava do te mere da se ništa ne čuje.

Aplikacije i WP8: Što se tiče WP8 nemam reči za fluidnost i tečnost u radu na uredjaju sa 512MB RAM-a. Sto se tiče samog OS-a ima na njemu još dosta toga da se radi, konkretno meni fali rotation lock( dolazi u GDR3 update-u) Pozivi od jednog korisnika da se stavljaju u isti thread, a ne za svaki poziv poseban thread, ovo mi nikako nije jasno zašto su ovako ostavili, ranije dok nije bilo smartfonova sam prešao na dumb nokiu samo zbog ove mogućnosti. Kalendar je nekako mnogo mali( možda zbog dijagonale ekrana...) i bas treba čovek da se napregne da bi video da li ima neki event ali za razliku od Android-a ima notifikacije za rođendane. I ono što mi je najviše zasmetalo to je tastatura u landscape modu nije pun ekran. Što se tiče aplikacija, sve koje su potrebne su tu samo su mnogo lošije odrađene u odnosu na Android, konkretno kod Viber-a ne može da se vidi da li je neki kontakt online i ne znam da li stiže obaveštenje kad je zakljucan telefon. Sviđa mi se Data Sense kojim možete ograničiti potrosnju interneta kao i opcija glance kojom bez uključivanja ekrana možete da vidite, trenutno samo vreme ali u sledećem update-u stižu poboljšanja pa osim vremena i notifikacije o propuštenim pozivima i porukama.

Ostalo:
Kamera je ok, ima blic i pravi solidne slike. Preko proxy-a može da se instalira Nokia Camera aplikacija koja objedinjuje nekoliko njih sa dosta podešavanja. Baterija se puni za sat ipo i može uz neko umerenije korišćenje da izgura dan. Neki ljudi su mi se žalili da me slabije čuju. Ovaj telefon ima dva mic-a i baš mi je čudno da se iko požali. Uglavnom nemam nikakvih problema prilikom razgovora.
Sve u svemu ja sam zadovoljan telefonom, sada se očekuje GDR3 Update za WP8 a početkom sledeće godine i WP8.1(Blue)  i očekujem dosta poboljšanja.
Ako nešto nekog zanima slobodno pitajte. Pozdrav

Коментари

Популарни постови са овог блога

Blokiranje reklama na Android uređaju

Reklame su na svakom koraku jer je marketing najbitnija stvar u bilo kom poslu. Mobilni uređaji su danas veoma rasprostranjeni i njima barataju svi od dece do bake i deke, međutim neke reklame vam mogu napraviti veći račun za telefon ako greškom ili neznanjem aktivirate neki servis ili ako vam se pojavi prozor sa porukom virus na vašem telefonu pošaljite broj da obrišemo virus...

Na računaru se reklame lako blokiraju pomoću dodatka AdBlock koji se može dodati svim popularnim pregledačima kao što su Chrome, Opera, Firefox, Edge.


Ovakav dodatak postoji i za mobilne uređaje koje pokreće Android sistem ali je mnogo komplikovanije ubaciti zato što je potrebno imati potpuni (root) pristup telefonu, a to je komplikovana procedura za običnog korisnika. Srećom postoje neke alternative kao što su pregledači sa ugrađenim blokatorima reklama.

Firefox Focus možete preuzeti iz Play prodavnice, aplikacija od otvaranja blokira reklame i  internet tragače. U donjem desnom uglu imate kantu i kada klikn…

Google tastatura

Google i svi njegovi servisi odavno podržavaju svetske jezike kada su u pitanju glasovne poruke ili diktiranje teksta, odnedavno je ova mogućnost postala dostupna i na našem jeziku. Dakle možete izdiktirati poruku ili tekst i kasnije dodati tačke i zareze.
Na telefonu je potrebno da imate instaliranu Gboard-Google tastaturu koju ja toplo preporučujem bez obzira na mogućnost glasovnog kucanja, tastatura ima pregršt mogućnosti i opcija.U kratkom klipu ispod možete videte neke od mogućnosti tastature, a na kraju klipa deo sa glasovnim kucanjem na srpskom.
A u klipu ispod vidite koje su sve mogućnosti dostupne ukoliko vam ovaj servis treba na engleskom jeziku, na srpskom ukoliko kažete tačka Google će napisati reč tačka umesto da stavi tačku kao interpunkcijski znak.
.
MCShield 2 Anti-Malware

Besplatan domaći program koji štiti računar od infekcija koje se mogu preneti preko prenosnih uređaja, automatski prepoznaje kada je novi uređaj priključen na računar i vrši automatsko i brzo skeniranje fajlova. Ukoliko postoje zaraženi fajlovi MCShield 2 briše i pravi kopiju fajla u Karantin, pored Karantina postoji i Bela lista gde možete smestiti fajlove za koje ste sigurni da nisu inficirani. Instalacija je na srpskom i zauzima svega 2.2MB


Preuzimanje programa